Fysiotherapie

Dansante Fysiotherapie

Kwaliteit in bewegen, kwaliteit in leven. 

Dansant bewegen vanuit de principes van Laban en Bartenief, is een nieuwe behandelvorm in de fysiotherapie. Het leert je om weer plezier in bewegen te krijgen, ook al heb je pijn. Door je te laten meenemen in de muziek kun je werken aan je coördinatie, souplesse, kracht, evenwicht, uithoudingsvermogen, expressie en ontspanning. Je innerlijke sturing kan verbeteren en het leert je vrijer te bewegen. Voor meer info, kijk  op dansantefysiotherapie.nl

Dryneedling/ Triggerpointtherapie

Dit is een behandeltechniek in de fysiotherapie waarin ik gespecialiseerd ben.

Een triggerpoint is een samentrekking in een deel van een spier en als deze ‘knoop’ geactiveerd is, geeft het een uitstralende pijn geven in een ander gebeid van je lichaam. Zie voorbeeld plaatje. Ze kunnen in alle spieren van het lichaam voorkomen.

Zo kan een triggerpoint in een nekspier hoofdpijn geven en in een schouderspier armpijn.

Dry needling

Dry Needling is een gespecialiseerde behandelvorm van fysiotherapie, die gericht is op het verbeteren van vaak langer bestaande spierklachten.
Met dry Needling worden triggerpoints ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald.

Bij het aanprikken ontstaat er een ‘twitch response’, wat gevoeld wordt als een schokje. De spierontspanning die daarop volgt, wordt verklaard door veranderingen van fysiologische en biochemische processen.  Deze behandeling kan naderhand spierpijn geven, dit kan max 2 dagen duren.

Hoe kom je eraan?

Langdurige overbelasting kan een oorzaak zijn. Of juist langdurige onder belasting door weinig te bewegen en veel te zitten, een ongeluk, operatie, slechte voeding of stress.

Hoe kom je eraf?

Allereerst door een intakegesprek en onderzoek te doen en proberen de klachten goed te analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden.

In deze spieren wordt gezocht naar spierverhardingen. Hierbij wordt o.a. naar de spierketens gekeken en niet alleen naar 1 spier. Waarna de dry needling behandeling wordt ingezet nadat er  een indicatie is aangegeven hoeveel behandelingen er waarschijnlijk nodig zullen zijn voor herstel.

De behandeling

De behandeling bestaat uit een combinatie van de volgende componenten:

• Opsporen van de klachtonderhoudende factoren
• Triggerpointmassage
• Dry Needling
• Spierrekkingen
• Mobiliseren van geblokkeerde gewrichten
• Houding- en oefentherapie
• Ademhaling- en ontspanningstherapie