Stembevrijding

Zingen is zo mens eigen, net als lopen, eten, drinken, praten en lachen.

Een stembevrijder is een geluksvogel, die met hart en ziel van zingen houdt. Zo zie ik dat althans.
Een greep uit de mogelijke ervaringen die je kunt krijgen tijdens of na stembevrijdend zingen: Het weer vrij uit kunnen zingen, zonder oordeel of prestatiedrang, je eigen stemgeluid leren kennen, vol de ruimte te geven en je eigen lied ontdekken en te durven zingen. Te voelen wat een kracht je eigen stem heeft en hoe het als eigen medicijn kan werken voor je gezondheid.

Zingen alleen of samen geeft lucht, ruimte, verbinding en energie….het voelt vaak simpelweg bevrijdend. Daarbij is zingen een van de oudste vormen van expressie en communicatie en gelukkig zingen we nog steeds en werkt het wonderwel verbindend in groepen.

Ik geef 4 vormen van Stembevrijding:

Hart Zingen, een avond zingen met meerdere tegelijk als kennismaking.
Prive sessie, specifiek zingend aan de slag met jouw persoonlijke vraag of wens.
Workshop op maat, feestelijke verbinding voor familiedagen, team-uitje, vriendinnenclub of moeder en dochter special.

Nieuw: Music Medicin, een muziekbad op maat voor jou.

Hart Zingen 2024

Nieuw nu op Woensdagavond
19:30-21:00 uur

Is een laagdrempelige kennismaking met stembevrijding, waar het accent ligt op samen zingen. Maar dan net even anders, zonder bladmuziek en op allerhande manieren. Het is geen koor, het is geen cursus, het is zingen op speelse wijze, uit je hoofd met je hart. Dit is voor iedereen die van zingen houdt of het leuk lijkt om te doen.
Woensdagavond:
12 juni, 18 september, 16 oktober
Waar: Praktijk La Mojo
Kosten: 12,50- per keer
(incl. thee)

Meedoen?
Altijd per losse les, dus 1 x kan ook.
Aanmelden:
klik hier

Prive Sessie

Jouw ziel wil zingen

Wil jij graag iets nieuws proberen met zingen?
Je eigen zangstem ontdekken? Verlang je ernaar dat te durven? Wil je graag uit de drukte van je hoofd en weer in contact met de rest van je lichaam via zingen? Dit is vrij nieuw als vorm, dus als je nog vragen hebt, neem gerust contact met me op.

Waar: Praktijk La Mojo in Eesergroen
Prive sessie: 75 euro
Aanmelden?
Klik hier

Workshop op Maat

Voor feestelijke verbinding

Heb je interesse in een workshop op maat?
Voor een groep vrienden of collega’s. Zoek je een origineel verjaardagscadeau of teambuildingsdag?

Dat kan, ik geef zing sessies op maat en thema naar wens variërend van een uur tot een gehele dag. Met vier mensen of 50 mensen.
Mail of bel gerust voor informatie, prijsindicatie en overleg.

Music Medicin voor jou.

In 2023 heb ik deze vorm concreet gemaakt. Het is een sessie van 1,5 uur waar je een persoonlijk muziekconcert krijgt. Ik zing en bespeel instrumenten speciaal op jou afgestemd. Met als intentie je in volledige staat van ontspanning en vrede te brengen. Het start met een kort gesprek en thee, daarna ga je liggen op een behandelbank in de muziekruimte en krijg je een ‘muziek bad’. Eindigend met een kort nagesprek. Ik werk met mijn eigen zangstem als hoofdonderdeel, daarnaast bespeel ik instrumenten als de ukelele, klankschalen, kalimba, rainmaker, oceandrum en tingsha’s.

In de afgelopen 7 jaar, heb ik mezelf geoefend om het gene wat ik hoor, als ik ben afgestemd op de persoon voor me, precies in het moment te vertalen in gezang. Wat en hoe ik zing, verschilt dus per persoon die ik voor me heb. Ik kwam erachter dat ik met mijn stem mensen raak op een positieve manier en het een diepe ontspanning brengt.

Onderwijl ben ik me gaan verdiepen in Cymatics, wat gaat over het zichtbaar maken van geluid. Ik heb een online scholing gedaan bij John Stuart Reid, een expert op het gebied van het zichtbaar maken van geluid en de helende effecten ervan voor het menselijke welzijn. Deze man is begaafd in het bundelen en begrijpelijk vertalen van gecompliceerde nieuwe wetenschap en oude kennis over Muziek als medicijn. Ben je nieuwsgierig, je kan hier een afspraak maken voor Music Medicin. Een sessie van 1,5 uur kost 99 euro.

Verder over Zingen vanuit je binnenste naar buiten.

Ooh en wat vinden veel mensen het toch spannend en eng om te zingen! Waarom zou dat toch zijn? Omdat het zo persoonlijk is en je werkelijk jezelf laat horen? Gek eigenlijk, want je stem heb jij je gehele leven al. Terwijl het zingen zelf niet ingewikkeld hoeft te zijn. En dat is met veel nieuwe dingen zo, als je het eenmaal hebt gedaan denk je oooh, dat viel reuze mee, sterker nog, ik vond het erg leuk! Herkenbaar?

Stembevrijdend zingen is als het ware moeiteloos je stem zingend haar gang laten gaan, in plaats van enorm je best te doen en je er mee te bemoeien. Die laatste twee te laten, is een leuke zoektocht.

Je zou je stem ook kunnen zien als een rivier, waarop je hetgeen wat er op dit moment in jouw leeft, mee kan laten varen naar buiten toe. Die ‘rivier’ gewoon te laten stromen vergt overgave aan je stem. Wat je kunt leren. En als je dat aangaat en eigen durft te maken, dan ontdek je jouw eigen muziek in je stem. Kortom je stem inzetten als instrument om datgene wat in jou leeft, naar buiten te brengen door middel van zingen.

Wat nou als je al het ingewikkelde van het zingen weg laat en ‘gewoon’ eens gaat zingen vanuit nieuwsgierigheid?

Stembevrijding heeft niet als doel om zuiver, perfect en mooi te zingen. Stembevrijding gaat over jouw zingen. De focus ligt op contact maken met jezelf en te zingen met jouw aandacht en ademhaling als leidraad, het liefst dus zonder je best te doen. Het is vaak een verrassende en bijzondere ervaring.

Zingen voor meer gezondheid?

Ja, als je het zo bekijkt: een sessie stembevrijding kan je meer ruimte en opluchting geven, een vrijere ademhaling en meer energie, het kan je ontspannen en het kan stress verlichten. Zingen brengt je in contact met jezelf en/of met anderen, het opent, haalt de druk eraf. Het maakt hormonen aan die je een euforisch gevoel kunnen geven. Het maakt zelfs pijndempende stoffen aan in je zenuwstelsel. Dit zijn allemaal positieve impulsen voor je gezondheid en het geeft je immuunsysteem een boost.

Door stembevrijding kan je van alles ervaren en leren over jezelf:  Het leren staan voor jezelf, je ruimte in nemen. Contact herstellen met je lichaam, je zintuigen en je emoties. Aanwezig te zijn in het moment. Het ontdekken van je eigen stem en bovenal te ontdekken hoe lekker zingen is. Hoe je door samen te zingen gemakkelijker contact maakt.

Alles is energie

Nog een andere kijk: als je bedenkt dat alles uit energie bestaat en alles zijn eigen trillingsfrequentie heeft. Iedere cel van jou, iedere emotie, al jouw inwendige water (we bestaan voor zo’n 65% uit water), alles trilt. En zingen is een en al vibratie……een lied gevuld met woede of een lied gevuld met liefde, heeft een verschillend impact op jouw gestel.

Voor wie?

Iedereen kan zingen, als je tenminste kunt praten. Je stem (her)ontdekken en leren je eigen gevoelens en passie in je stemgeluid te leggen is een spannende en leuke uitdaging. En zodra je verlangen en zin om te zingen groter wordt dan je angst ervoor, wil je vanzelf een keer zo’n uitdaging aan gaan..

En stembevrijding werkt ook ondersteunend en helpend:

  • Als je last hebt van chronische stress
  • Als je last hebt van verlegenheid
  • Als je last hebt van angsten en depressie
  • Als je graag zou willen zingen, maar het niet durft omdat je denkt dat je het niet kan.
  • Als je last hebt van eenzaamheid.

Wie geeft jou les?

Ik ben Joan en ik ben stembevrijder. Voordat ik wist dat dit beroep bestond, was ik graag bezig met zingen. Ik ben er mee opgegroeid, er werd bij mij thuis altijd gezongen, dus voor mij is het normaal. Ik heb altijd van improviserend zingen gehouden, lekker vrijuit. De tweede stem zoeken naast een bestaande melodie. Zingen geeft mij ontspanning, het ontlaadt en maakt mijn hoofd leeg. En ik vind het eenvoudig weg heerlijk om te doen, alleen of samen. Dus hoe fijn dat er dan zo’n beroep bestaat. Ik heb in 2016 de opleiding tot Stembevrijder bij Jan Kortie in Amsterdam afgerond.

Ben je nieuwsgierig geworden?
Neem dan eens vrijblijvend contact met me op. Dat kan je soms net even dat zetje geven, waardoor je dit durft. Ik weet namelijk als geen ander hoe spannend het is om die stap te zetten. Wie weet, tot zings 😉