Yin yoga

Wat is Yin yoga?

Dit is een vorm van yoga waar je je lichaam in langzaam afwisselende zittende of liggende posities op een mat, op rek brengt voor langere tijd. Yin yoga focust zich op het soepeler maken van het bindweefsel. Dit weefsel is door het hele lichaam verspreid aanwezig, als een soort netwerk. De kwaliteit en souplesse ervan, beïnvloedt je algehele welzijn.

Hoe ziet het er praktisch uit

Yin yoga houdingen worden op een passieve, maar wel intensieve manier lang aangehouden (tussen 2 en 5 minuten). Dat is de tijd die het lichaam nodig heeft om daadwerkelijke verandering te creeren. Hierdoor krijg je uiteindelijk meer ruimte en ontspanning op het gerekte gebied en verbeterd de doorvoeding en doorstroming in je lichaam. Ik gebruik yin yoga tijdens de behandeling ook als therapievorm en geef groepslessen.

Wat doet het voor je

Het effect van het beoefenen van yin yoga is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam. Het bindweefsel wordt door de rekprikkel geactiveerd wat de weerstand en de energetische gesteldheid ervan verbeterd. Dit kan ook een sneller herstel geven na fysieke of mentale problemen.

Een oplaadmoment

Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. De afwisseling van verpozen in een yin yoga houding  en na iedere houding na te liggen en te herstellen ervan,  brengt je in steeds diepere ontspanning. De zwaartekracht en je ademhaling brengen je in het hier en nu. Meer niet, pauze van alle drukte. Je laad je eigen batterij op, maakt contact met jezelf en leert weer te luisteren naar je eigen lichaamstaal. Je eigen grenzen leren verkennen, herkennen en erkennen.

Kan iedereen Yin yoga beoefenen?

Yin yoga is toegankelijk voor iedereen of je nu jong of oud bent, stijf of lenig, dik of dun, een sportief of zittend leven leidt. Yin yoga is voor iedereen die graag soepel in zijn lichaam wil blijven bewegen. Nog een ander voordeel van yin yoga, de oefeningen geven weinig tot geen kans op blessures. En je leert beter te luisteren naar je eigen lichaamstaal.

Yin yoga proefles

Donderdagavond geef ik 2 Yin yoga lessen in het kerkje in Drachtster Compagnie. De groep bestaat uit max 12 personen en kosten zijn 90 euro voor 10 lessen van een uur.

Wil jij yinnen? Je kan altijd vrijblijvend een les meedoen om het uit te proberen. Mail of bel dan.

Mooie Aquarellen

De mooie aquarellen hierboven zijn gemaakt door Dina Steendam. Afgelopen jaar heeft ze als uitdaging iedere dag een aquarel gemaakt! Zo’n tof idee! Wil je haar werk bekijken op instagram, klik dan hier.